top of page
Zoeken

Als mediteren niet lukt.

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Ik weet de eerste keer dat ik ging mediteren nog goed. Ik had in de Happinez gelezen over meditatie en ik dacht 'dat zou heel goed voor mij zijn'. Nou daar ging ik, vol goede moed, in de mooie achtertuin van mijn ouders met volop groen, rust, ruimte en het weer was heerlijk. Ik ging zitten in een luie stoel en ik voelde de warme zon zachtjes op mijn huid schijnen.


Genieten van de stilte en de rust?

Ik had geen geleide meditatie aangezet, maar ik ging gewoon proberen te genieten van de stilte en de rust. Ik zat lekker en de zon voelde fijn, maar al gauw gingen mijn gedachte met me aan de haal. Ik voelde me niet meer ontspannen, ik voelde me juist steeds onrustiger worden. Er kwam van alles naar boven, gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties die me heel erg overweldigden. Na ongeveer zes minuten gaf ik het op. 'Jeetje ik kan echt niet goed mediteren' dacht ik.Een begeleidende stem.

Een tijdje later las ik (de pocketversie van) het boek 'De kracht van het nu' van Eckhart Tolle. Wat een prachtig boek met mooie inzichten. Op youtube stond ook een hele fijne geleide meditatie van hem dus toen dacht ik, ik geef het mediteren nog eens een kans, misschien dat het wel lukt met een begeleidende stem. Het lukte me soms en het bracht me soms ook echt rust. Maar het mediteren verwaterde ook, omdat de drempel om zo'n meditatie te luisteren toch een beetje hoog was. Ik moest voldoende rust hebben om me 15 minuten compleet over te geven aan alles wat er van binnen speelde. Er speelde veel in mijn binnenwereld, dus daaraan toegeven was spannend. Ik was steeds bang dat het me zou overspoelen, wat het soms ook deed.


"Ik was bang dat het me zou overspoelen."


Wanneer mediteren extra moeilijk is.

Een aantal jaar geleden ben ik in een depressie geraakt vanwege onverwerkte trauma's die me overspoelden. Voor iemand met ptss (post-traumatische stress stoornis) is mediteren pittig, omdat je alarmsysteem steeds aan staat en je daardoor niet makkelijk kunt ontspannen. Ook kun je herbelevingen krijgen tijdens meditaties. Ik kwam in een therapie terecht waar we soms wel twintig minuten of meer moesten mediteren. Ik vond het verschrikkelijk. Ik was even helemaal klaar met mindfulness. Ik raakte ervan in paniek en het overspoelde me.


Niet alleen trauma's kunnen ervoor zorgen dat mediteren lastig is. Bij adhd, hoogbegaafdheid of als je een denker bent kun je ook overstroomd worden met gedachten. Of als je een angst- of paniekstoornis hebt, autisme hebt of hoogsensitief bent kunnen de gevoelens of sensaties je overstromen. Zo zijn er nog veel meer gevoeligheden en eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat mindfulness op die manier niet (meteen) voor je werkt.Drie minuten oefeningen.

Ik was een beetje bang geworden om te mediteren, door die ervaringen met het lange mediteren. Uiteindelijk vond ik mijn weg er terug naartoe, omdat ik ontdekte dat mediteren zoveel meer is dan 'lang stilzitten en alles op je af laten komen'. Ik vond mijn weg ook terug, omdat ik al had ervaren hoe waardevol mediteren kán zijn als je het op een voor jou prettige manier kunt doen. Ik merkte dat korte meditaties veel beter voor me waren. Zo kon ik mindfulness meer in mijn leven toelaten en langzaam aan lukte het om steeds wat langer te mediteren. Tegenwoordig mediteer ik best veel. Vooral visualisaties vind ik erg fijn. En ja, zelfs sommige van twintig minuten of langer! Wie had dat gedacht.


Hieronder kun je één van mijn drie minuten oefeningen volgen. Ik hoop dat het voor jou het einde is van de 'meditatie-frustratie' en dat je kan voelen wat het voor je kan doen als het aangepast is aan jouw behoeften.Tip: In mijn webshop staat een bundel met negen van deze oefeningen als audiobestanden. Met de couponcode 'Gratis3minuten' kun je de hele bundel tijdelijk GRATIS aanschaffen. Je kunt ze meteen downloaden en op je telefoon zetten, dan heb je ze altijd bij de hand! Je kunt ze hier vinden.


Liefs en onthoud,


"Soms doet wankelen wonderen."


Tessa

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Gratis verzending op alle producten in de shop binnen NL!

bottom of page