top of page
Zoeken

Overprikkeld? 8 tips!

Heel veel mensen raken dagelijks overprikkeld, zo ook ik. Ik ben gewoon een heel sensitief persoon en hoewel het ook vaak heel fijn is om dingen intens te ervaren, wordt het me soms ook even teveel. In de loop der tijd heb ik geleerd om mezelf te beschermen tegen prikkels en om mezelf tot rust te brengen als ik toch overprikkeld ben geraakt. Ik hoop dat mijn tips jou ook kunnen helpen.


Het is ook vaak heel fijn om dingen intens te ervaren, maar soms wordt het me even teveel.”


Welk zintuig is het meest overprikkeld?

De tips zijn onderverdeeld in verschillende zintuigelijke waarnemingen. Misschien helpt het als je overprikkeld bent om ook na te gaan welk zintuig het meest overprikkeld is en daar eerst wat rust voor te creëren, door bijvoorbeeld als je visueel overprikkeld bent een plekje te zoeken waar je even je ogen kunt sluiten.


We nemen dingen waar op 5 manieren.

  • Zien

  • Horen

  • Ruiken

  • Proeven

  • VoelenOgen dicht (Zien)

Je ogen sluiten is iets wat altijd binnen handbereik is. De gelegenheid is er misschien niet altijd, maar die is wel vaak makkelijk te creëren, bijvoorbeeld door even te gaan zitten, door de auto even aan de kant te zetten of door even naar het toilet te gaan. Doe het eerst 30 seconden en kijk of het je helpt. Merk je dat het je rustiger maakt en heb je er tijd voor? Doe het dan wat langer. Wie weet maak je er wel een middagdutje van!


Koptelefoon (Horen)

Een vriendin raadde mij ooit zo’n koptelefoon aan voor mensen die in de bouw werken, die zijn niet al te duur maar wel effectief! Ben je ergens waar je deze kunt dragen? Zet hem even 5 minuutjes op en kijk of het voor je werkt.


Schermen (Zien & horen)

Ik heb sowieso altijd mijn whatsapp meldingen uit staan, omdat ik anders elke keer als ik een bericht krijg, ik weer afgeleid wordt door andere apps op mijn telefoon. Voor je het weet ben je een half uur verder! Ik bepaal zelf wanneer ik mijn telefoon pak en berichtjes lees en als het echt belangrijk is dan belt iemand me wel.


Ons brein heeft in korte tijd ineens moeten wennen aan enorm veel schermtijd via televisie, telefoon, computers en tablets. Als je je bedenkt dat we voor andere grote veranderingen in de omgeving van de mens we wel honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren hebben gehad om langzaam te wennen, is dit een razendsnelle verandering. Schermen zorgen voor veel overprikkeling. Ik vind het fijn dat het er is, maar ik probeer me ook bewust te zijn van de overprikkeling die het kan veroorzaken en als ik merk dat het me even teveel is geworden, dan ga ik bewust op zoek naar dingen om te doen zonder scherm. Lees hierover meer in Offline vermaak.


Afzonderen (Zien, horen, voelen)

Als je in de gelegenheid bent om je af te zonderen is dat prettig want dat is vaak erg effectief tegen overprikkeling. Je kunt dan zelf kiezen hoe licht/donker het is, of er wel of geen muziek of tv is, je hoort anderen (minder duidelijk) praten en mensen komen niet in je buurt. Het helpt mij om tegen degenen waarmee ik ben te zeggen: ‘Ik heb het even nodig om mezelf … minuten/uur af te zonderen’. Het schept duidelijkheid naar de ander toe en het geeft jou rust en ruimte. Het kan handig zijn om van te voren -op een moment dat je niet overprikkeld bent- aan te geven dat je dit soms nodig hebt, dan weet de ander hoe het zit en krijg je geen vragen op het moment dat je die rust juist zo hard nodig hebt.


Baking soda en een diffuser (Ruiken)

Geur, sommige mensen zijn er heel gevoelig voor. Misschien is het niet het enige wat voor de overprikkeling zorgt, maar het kan wel bijdragen. Ben je thuis en maakt die vervelende geur je onrustig? Zet de ramen even open. Zet dan een paar bakjes met een beetje baking soda neer, die nemen de geur op lange termijn een beetje op. Mocht je van bepaalde geuren weten dat je daar niet overprikkeld van raakt, dan kun je wat druppeltjes etherische olie daarvan in een diffuser doen met water. Lavendel werkt voor mij vaak kalmerend.Water (Proeven, voelen)

Is de smaak van water voor jou neutraal? Drink dan een glas water en spoel even alles door. Dat kan een heerlijk gevoel geven. Als je water niet lekker vind dan kun zou ik het niet doen, het gaat erom dat je onaangename sensaties juist verminderd.


Zachtheid (Voelen)

Trek strakke of kriebelende kleding uit en trek iets gemakkelijks aan. Ga op een rustige plek in huis zitten of liggen en trek een lekker zacht dekentje over je heen. Neem er een fijn kussen bij en duw je rug daar lekker in.


Verhalen of mediteren (Horen)

Soms wil je gewoon even niets horen. Als stilte voor jou ontspannend werkt zou ik lekker die koptelefoon opzetten of genieten van de stilte die er al is. Mocht het nou zijn dat je niet goed kunt ontspannen in de stilte doordat je gedachten maar door razen dan kan mediteren of een verhaal luisteren/lezen helpen. Luister geen verhaal met veel informatie waar je weer van gaat nadenken. Luister bijvoorbeeld slaapverhalen via een podcast of lees ze uit een boek. Tijd voor jezelf van Kathryn Nicolai lees ik wekelijks, zo’n fijn boek! Mediteren kan ook best een uitdaging zijn als je een vol hoofd hebt, heb je het weleens geprobeerd maar was het te overweldigend door alles wat er op je af kwam? Probeer dan mijn 3-minuten oefeningen uit de blog Als mediteren niet lukt.Dat waren mijn tips. Pas jij dit soort tips wel eens toe? Of doe je iets anders om te ontprikkelen? Deel het gerust in de opmerkingen, ik ben erg benieuwd!


Genoemde posts.

Hieronder nog wat posts die ik genoemd heb.


Liefs en onthoud,


"Soms doet wankelen wonderen."


Tessa
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Gratis verzending op alle producten in de shop!

bottom of page