top of page
Zoeken

32 ideetjes voor zomerse genietmomentjes.

Bijgewerkt op: 8 jul.

De laatste jaren ben ik me steeds bewuster van de seizoenen en dat helpt me eigenlijk best wel goed om te focussen. Een jaar is soms moeilijk te overzien en een week kan zo voorbij vliegen. Door me bewust te zijn van de seizoenen en de mogelijkheden daarvan, voel ik me gelukkiger dan ooit.


Ik hou eigenlijk het meeste van de herfst, ik hou van die knusheid! De zomer is voor mij meer een uitdaging, omdat ik gevoelig ben voor een zomerdepressie. Dat is een zelfde soort iets als winterdepressie, maar in plaats van dat je last hebt van dat het eerder donker wordt en het slecht weer is, heb ik dan last van de dagen die lang duren en heb ik zin om met warme chocomel onder een dekentje op de bank te kruipen. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten natuurlijk..


Want de zomer heeft ook zoooveel moois te bieden! En door heel bewust het seizoen in te gaan en de mogelijkheden en schoonheid van de zomer te ontdekken, voel ik veel meer rust, kan ik meer aarden en genieten, zie ik meer kansen en ervaar ik meer geluksmomentjes.


En dat gun ik jou ook. Of je nu van de zomer houdt of een ander seizoen als favoriet hebt, na het lezen van deze blog heb je een hoop inspiratie om heeeel veel genietmomentjes te ervaren deze zomer!1. Poëzie lezen die over de zomer gaat.

Ik zou met een vriendin gaan lunchen in het park. Toen ik bij het gezellige Parqiet aankwam zag ik onder de menukaart een boekje met poëzie liggen. Verwonderd pakte ik het op en ik las er aandachtig in. De woorden lieten me echt genieten van dat moment, met een ligstoel in de zon, uitkijkend op het groen, blije mensen om me heen en mijn vriendin die onderweg was om gezellig met mij bij te kletsen. Mijn dag begon goed...


"Formerum - Gedicht van Derek Otte


de zon deed het kabbelen foto's flitsend

schitteringen in het blauw beneden ons

na de haven langs bossen en weiden wijds

lome lucht en zorgeloosheid wachtten hier

zich verwoed langs takken vechtende stralen

over knisperende schelpenpaden naar

duinranden oneindige stranden branding

waarna we nietig verklaard door de golven

langs de heide terug naar wat thuis voor even

tot de heldere hemel haar sterren droeg

krekels klonken en alle vier de delen

van mijn hart gewoon gelukkig dus ik ook

zo weet ik ons is niets gegeven

we raken alles kwijt behalve

wat we weten nog van zomers voor

altijd


-Derek Otte (Rotterdam 1988)


2. Picknicken.

Picknicken heb ik altijd al leuk gevonden. Het kneuterige en gezellige ervan. En dat alles omringd door de natuur! Lekker met je voeten in het gras staan en een traktatie van lekkers oppeuzelen met gezellige mensen om je heen. De zomer is natuurlijk het uitgewezen moment om daar extra van te genieten.3. Een fris zomers drankje.

Maak een lekker zomers drankje met bijvoorbeeld vers fruit en kruiden. Wist je dat er bijzondere kruiden zoals honing-meloen salie bestaan? Koud water, een paar blaadjes honing-meloen salie, wat plakjes limoen of citroen en je hebt een heerlijke verse limonade. Kun je die bijzondere kruiden niet vinden? Dan kun je natuurlijk ook voor muntbladeren met wat vers fruit gaan, die kun je vaak in de supermarkt wel kopen.


4. Een zomerse film.

Heb je zo'n film of serie die je echt zo'n fijn zomers gevoel geeft? Zet die op en kom helemaal in de zomersfeer.


5. Organiseer een zomerse High Tea.

Een zusje van de picknick, de high tea. Dit kan natuurlijk het hele jaar door, maar hoe leuk om het bij iemand in de tuin te doen?! En wie weet heb je wel iets te vieren deze zomer, zoals een verjaardag, een jubileum of een shower. En zo niet, dan kun je ook altijd zelf nog iets bedenken om te vieren! Want zoals mijn oma altijd zei: 'Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen!' Denk out of de box en vier een vrouwendag, vier een seizoen, een studie-, verkering- of vriendschapsjubileum, viering van een nieuw seizoen van je favoriete serie (heb je meteen een leuk thema ;-) of vier alles waar je dankbaar voor bent. Een gezellig tafelkleedje op tafel, wat lekkere baksels en een heleboel thee, verse sapjes en genieten maar!6. Lees een zomers tijdschrift.

De plaatjes die in een tijdschrift staan geven me altijd veel inspiratie en zin om leuke dingen te doen. Of het nu mooie natuurplaatjes zijn of iemand die zijn/haar woning helemaal heeft opgeknapt, het maakt me blij. En daarbij kom ik meteen aan bij het volgende idee...


7. Haal de zomer in huis.

Haal de zomer in huis! Een leuke nieuwe vaas, een tafelkleed, een kussensloop of sprei of een frisse fotolijst met zomerse poster. Het kan net even wat extra vreugde en energie geven. En denk je nu 'dat is wel zonde om allemaal nieuwe dingen te kopen', vergeet dan niet dat je ook dingen kunt upcyclen en dat je bij de kringloop ook een hoop leuke dingen kunt vinden. En mocht je het dan weer willen veranderen later, dan kun je het altijd terugbrengen en dan kan een ander er weer van genieten :-).8. Zwemmen.

Als je aan zee woont is het bijna vanzelfsprekend dat je in de zomer in zee kunt zwemmen, maar als je erbij nadenkt is het best special, want niet iedereen woont in het bereik van de zee. Een meer of een zwembad kan natuurlijk ook altijd, als je dat fijner vindt. Lekker dobberen in het water kan zo heerlijk ontspannen zijn.


9. Zomerse muziek.

Mijn vader draaide thuis heel vaak muziek en als ik weer bij mijn ouders ben en er staat muziek op dan krijg ik echt een nostalgisch gevoel. Hij had ook wel vaak bepaalde soorten muziek in bepaalde seizoenen. Als ik nu de zomerse klanken van Mose fan fan hoor met 'Hello hello hello' dan gaan mijn heupen vanzelf zachtjes dansen. Ook de muziek van fadozangeres Amalia Rodrigues of van de band Gipsy Kings galmt weleens door ons huis als ik aan het koken ben. Op een rustige ochtend luister is graag naar de gitaarmuziek van Harry Sacksioni. Allemaal aanraders!


10. Lees een zomers boek.

Lees dat boek waar je de zomerkriebels van krijgt! Je kunt natuurlijk ook een luisterboek of podcast aanzetten.11. Maak een moodboard.

Met de apps Milanote of Pinterest kun je allerlei fijne plaatjes verzamelen die jou van de zomer laten genieten. Je kunt gewoon plaatjes bij elkaar zoeken die je blij maken, maar je kunt ook foto's van activiteiten zoeken die je graag zou willen doen, als een soort wensbord voor de zomer.


12. Maak een zomer lookbook.

Altijd als ik op pinterest leuke plaatjes voorbij zie komen, dan krijg ik weer nieuwe ideeën voor dingen om aan te trekken, zelfs voor de kleding die ik al in mijn kast heb hangen. Het geeft inspiratie en het maakt dat ik 's ochtends weer wat blijer word van het uitzoeken van kleding. En hiervoor is pinterest dus ook ideaal om te gebruiken!


13. Maak een wandeling.

Iets wat misschien voor de hand ligt, maar als je het met de intentie doet om er een genietmomentje van te maken, dan kan het echt weldadig zijn. En misschien neem je wel die lekkere verse limonade mee die je thuis hebt gemaakt, die kun je dan lekker op een bankje ergens opdrinken ;-).14. Doe aan journallen.

Ken je het fenomeen journallen? Je hebt allerlei vormen, zoals een bullet journal, een art journal, travel journal, nature journal etc. Het is eigenlijk gewoon een boekje waar je dingen in opschrijft en/of tekent of plakt. In een nature journal kun je bijvoorbeeld natuurtekeningen of doodles maken, bijhouden hoe het met je moestuin gaat of verhalen over/herinneringen aan de natuur schrijven.


15. Tuinieren.

Heb je een balkon, tuin of gemeenschappelijk stuk grond waar je kunt tuinieren? Probeer het eens. Het is een mooi proces hoe dingen met een beetje zorgzaamheid kunnen groeien. Ben je niet zo'n tuinierheld of heb je geen plek om te tuinieren? Het kan ook in het klein door bijvoorbeeld wat tuinkers te laten groeien in het raamkozijn. Dingen hoeven niet persé groot te zijn om ervan te kunnen genieten.
16. Ga naar een mooie tuin of expositie.

Bezoek een mooie bloementuin, musuemtuin, een mooi park of een expositie die buiten is.


17. Bloemen drogen.

Pluk bloemen waar dat mag en droog ze tussen een boek of in een bloemenpers. Je hoeft ze alleen te plukken, een papier in tweeën te vouwen, de bloem ertussen te doen en het papier dan in een boek te leggen. Leg er nog wat zwaars bovenop en na een aantal weken heb je je gedroogde bloemen. Die kun je dan eventueel weer in je nature journal plakken ;-) of je kunt ze in een glazen lijstje doen of op een lege ansichtkaart plakken.


18. Bosje bloemen.

Je kunt natuurlijk ook een mooi zomers boeket kopen en die op een plek zetten waar je deze elke dag kunt bewonderen.19. Zomersport

Sporten kan het hele jaar door, maar niet elke sport.. Beachvolleybal, zeilen of suppen lijken me toch leuker in de zomer.


20. Buiten yoga

En als je net zoals ik wat meer van een rustiger workout houdt.. Wat dacht je van yoga in de natuur of in eigen tuin? Je kunt je ook aansluiten bij een groep die met elkaar buiten yoga beoefent.21. Bezoek een markt of festival

En vergeet ook de festivals, markten en braderieën niet. Ik hou vooral van markten, ik vind de sfeer altijd zo gemoedelijk! Wist je dat ik zelf ook weleens op markten sta met mijn zelfgemaakte producten?


22. Maak een zomers baksel.

Geniet van zomerse smaken van zelfgemaakte ijsjes, baksels met vers zomerfruit of een frisse salade.


23. Maak foto's

Zet allerlei zomerse taferelen op de foto die jou blij maken, zoals jonge eendjes, een struik met mooie bloemen, zonsopgang of maak een flatlay met zomerse spulletjes zoals bijvoorbeeld een hoed, een veer, zomerfruit, een zomerse sjaal, een boek en een zomerse mok.24. Dakterras of Theetuin

Zoek een dakterras of theetuin op en geniet daar van de warmte, het uitzicht en het lekkere drinken en/of eten.


25. Pluktuin

Heb je zin in iets actievers? Ga dan naar een pluktuin en drink daar nog wat of maak thuis iets lekkers met wat je geplukt hebt.26. Ga naar de wellness

De warmte van de wellness kan in de winter heel fijn zijn, maar in de zomer heeft een wellness ook mogelijkheden. Er zijn namelijk een hoop wellness resorts die ook een tuin hebben, waar je kunt baden en zonnen!


27. Stuur iemand een zomerse kaart

Wie vindt het nou niet leuk om een zomerse kaart in de brievenbus te krijgen? Ik weet het, kaartjes sturen is niet meer zo van nu... Maar des te specialer is het om er eentje te krijgen, toch? Ik vind het altijd nog heel leuk om een kaart te versturen of krijgen, helemaal als het een 'zomaar' kaartje is.


28. Schilderen

Schilder een zomers tafereel. En nee, het hoeft er niet persé mooi te zien. Een beetje proberen met kleuren en vormen kan ook al leuk zijn! Welke kleuren en vormen doen jou aan de zomer denken?29. Stadswandeling

Maak een stadswandeling en lees poëzie die in de stad hangt. Ook een leuk idee om hier foto's van te maken. Ik heb zelf straatangst en ik gebruikte een tijdje het maken van foto's om mezelf af te leiden van mijn angst. Het fijne is ook dat je letterlijk je focus verlegt naar iets positiefs, namelijk de mooie dingen die je fotografeert. Het hielp mij om meer vertrouwd te raken met mijn omgeving en me weer wat veiliger te voelen.


30. Meditatie of visualisatie

Visualiseer bijvoorbeeld een fijne zomerse plek waar je helemaal tot rust komt. Zie voor je waar je bent, bedenk je hoe het daar zou voelen, qua temperatuur, qua innerlijke sensaties, qua stabiliteit. Luister naar de zomerse geluiden die je daar hoort en ruik de verse bloemen, de zee of het gras.


Is mediteren best een uitdaging voor je? Dan kun je dit eens proberen: Als mediteren niet lukt. 31. Bezoek een buitenconcert.

In de zomer zijn er buiten best veel concerten te bezoeken waarvan sommigen zelfs gratis. Wat een luxe! Denk aan North Sea Round Town, Gluren bij de buren, Struinen door de tuinen etc.


32. Ijsje halen

Een simpel gelukje, maar oh zo lekker, dat zomerse ijsje. Die kan natuurlijk niet ontbreken is deze lijst van zomerse genietmomentjes! Welke smaak zou jij nemen?Genoemde posts.

Hieronder nog wat posts die ik genoemd heb.


Liefs en onthoud,


"Soms doet wankelen wonderen."


Tessa
46 weergaven8 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

8 Comments


Tessa, Wat een leuke en handige tips. En wat een mooie toepasselijke foto’s erbij.

Er zit altijd wel iets bij waar iemand zich tot aangetrokken voelt.

Veel van jouw tips pas ik al toe in mijn dagelijks leven.

Voor mij blijft zomer favoriet. Al die mooie bloemen in mijn tuin dat zijn voor mij genietmomentjes.

Maar ook het ruizen van de zee, zoals tijdens mijn laatste zomervakantie in Frankrijk.

Ja een mens kan zich gelukkig voelen door kleine dingen in het leven.

Groetjes tante Rina

Like
Replying to

Wat beschrijf je het mooi, ‘het ruizen van de zee’. En ja helemaal mee eens, die kleine dingen zorgen voor groot geluk.🌞💛

Like

Heel fijn dit! Wordt helemaal ontspannen van t lezen van je tips. Concerten, markten bezoeken en n lekker ijsje eten deze zomer! Vergeet niet n kringloopje te pakken. Relaxen in de zomer, heerlijk door naar de herfst en winter. Thanks!

Like
Replying to

Die ontspanning verdien je!💛🌞

Like

De zomer is mijn favoriete jaargetijde. Met deze tips nog meer!

Like
Replying to

Wat fijn om te horen!🤗🌻

Like

Wat een prachtig verhaal weer met mooie tips. Dank je wel!!

Like
Replying to

Heeel graag gedaan!🌻💛

Like

Nu €2,95 verzendkosten op alle bestellingen binnen NL.

bottom of page